В УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РІК МІЖКУЛЬТУРНОГО ДІАЛОГУ

Президент України Віктор Ющенко видав указ «Про проведення у 2008 році Року міжкультурного діалогу в Україні». Як зазначається у документі, він проводиться з метою сприяння розвитку традицій і культури української нації, пропагування культурного розмаїття національних меншин України, інтеґрації до європейського культурного середовища.

Указом, зокрема, передбачається проведення міжреґіональних і місцевих культурних обмінів, днів культури й інших культурно-мистецьких акцій; створення веб-порталу та заснування періодичного видання з проблематики міжкультурного діалогу для висвітлення внеску культур національних меншин у національне культурне надбання, запровадження обміну інформацією про розроблені й успішно реалізовані на місцевому та реґіональному рівнях проекти; активізація наукових досліджень, проведення науково-практичних конференцій, семінарів та інших тематичних заходів з питань міжкультурного діалогу в Україні та європейському культурному середовищі.

Велика увага приділятиметься популяризації знань про спільні культурні цінності українського народу та про культурне розмаїття національних меншин України, а також про роль національного культурного надбання в європейському культурному середовищі, розроблення та затвердження державних цільових програм, спрямованих на задоволення інтелектуальних та духовних потреб людини, розв'язання проблем національно-культурного розвитку, зокрема видання творів класичної української літератури та літератури національних меншин державною мовою; створення телерадіопродукції, спрямованої на популяризацію культури, історії, мови, звичаїв і традицій української нації та національних меншин України, створення якісних тематичних програм і передач.

І нарешті, вирішення в установленому порядку питання про створення у місті Києві Центру культур національних меншин України.

Від редакції. Указ безумовно важливий. КНГУ вже давно привертав увагу до необхідності державної підтримки проблеми виховання толерантності в програмах табору «Джерела толерантності» і Клубів толерантності, що і є центрами міжкультурного спілкування і виховання. Крім того, вже на часі створення Державної програми виховання толерантності на фаховому рівні, оскільки останнім часом тема стала такою очевидною, що привернула кон'юнктурну увагу аж надто поверхово обізнаних у ній ґрантоотримувачів, що поспіхом створюють програми, не апробовані і не підкріплені практикою.

На жаль, багато уваги в указі приділяється масовим і, як свідчить практика, абсолютно неефективним заходам, які далекі від справжньої народної культури. Між тим суттєвої уваги потребують автентичні культурні скарби народів України – їхнє дослідження, збереження на сучасних носіях і популяризація.

І нарешті, коли хочуть заснувати Центр національних меншин, то пишуть – «створити», а не «вирішити питання про». Це питання вирішується вже понад десять років і є вже не таким актуальним, як раніше.
А в цілому – поки вирішуватимуться організаційно-фінансові питання – мине час. І можливо лише восени можна буде побачити щось реальне. Проте це не заважає створювати повноцінні інформаційні матеріали, було б бажання, інтерес і прагнення достовірно розповідати про багатство і розмаїття можливостей міжкультурного діалогу.

До головної сторінки
Контакт

Copyright Форум Націй © 2004-2008
Дизайн та підтримка- О. З.