ФУНДАМЕНТ ЦИВІЛІЗОВАНОГО ПРОСТОРУ УКРАЇНИ

На першому засіданні львівського Клубу толерантності враженнями про табір «Джерела толерантності» ділилися його учасники.

Юрко Олійник з Класичної гімназії, який вперше побував у таборі, вважає, що він потрібний для пізнання людей, для того, щоб стати толерантними та дружніми.
Деякі громади були для нього справжнім відкриттям. Юля Штокало – ветеран табору – найбільше запам'ятала нові національні дні – ассирійський та ромський. Другий ветеран таборів – Устя Гасій – відзначила цікавий день волзьких татар, витворений талановитим тріо – Камілою Пелехатою, Оленкою Чукліною та Даніком Пелехатим.

Представник російської громади Сергій Койнов відзначив свій перехід до найстаршого загону, який йому дуже сподобався. Назар Олійник з білоруської громади зауважив, що в його загоні було багато «новеньких», з якими було цікаво познайомитись. Українці Галині Пітилі сподобались багато національних днів, а особливо ассирійський та ромський. Цікавим для неї став також процес формування атмосфери восьмого загону, де були як старожили «Толерантності» так і новачки. Артем Павленко з російської громади в таборі втретє, тому, враховуючи попередній досвід, зауважив недоліки в роботі, а також запропонував на майбутнє не створювати багато загонів, бо загін з 17 чоловік та з 30 – це різний настрій та атмосфера в колективі. Для Марти Оверчук (українська громада) з Львівського фізико-математичного найпам'ятнішою стала можливість особисто включитися в процес інтелектуальної творчості, подолання конфлікту. Вона вважає 4-годинний національний блок простим відтворенням інформаційного матеріалу, що дуже тяжко сприймається в спеку під 40 градусів.

Діти вважають, що найвдалішими були національні дні, які готувались впродовж року самими дітьми, погоджувались методистами Конгресу національних громад, коли все було чітко сплановано, мало логічну послідовність і гармонійне наповнення. На це звернули увагу Уляна Олійник (білоруська громада) та Христина Стецура (українська громада). Христина, яка була чи не найактивнішим ідеологом та творцем українського дня, зауважила, що вечірній захід деяких днів був звичайним міксом підготовлених загонами за 1–2 години творчих завдань. Оля Гдакович з української громади, приєднуючись до думки про розтягнутий національний блок, зауважила, що в попередніх змінах все ж таки логічним була наявність тихої години, коли діти могли просто відпочити.
Наостанок всі учасники бажали табору всіляких успіхів і щиро, по-дитячому дякували всім тим людям, які прагнуть докладати своїх вагомих цеглинок до фундаменту цивілізованого простору України.

Сергій ХАРАХУ,
директор табору «Джерела толерантності»

До головної сторінки
Контакт

Copyright Форум Націй © 2004-2008
Дизайн та підтримка- О. З.