«ТУТ Я БАЧУ БОГА, ЯКИЙ ОДНАКОВИЙ ДЛЯ ВСІХ НАС»

Меморіальний пам’ятний знак у Майданеку зі словами «Тут я бачу Бога, який однаковий для всіх нас, без огляду на наші релігійні різниці», в лівому куті – портрет о. О Ковча. |
З нагоди вшанування 65-ї річниці від дня смерті Блаженного отця Омеляна Ковча на місці колишнього нацистського концтабору Майданек (біля Любліна) у Польщі відкрито обеліск із його посланням.
«Тут я бачу Бога – Бога, який однаковий для всіх нас, без огляду на наші релігійні різниці». Тут у Майданеку, в трагічному минулому – концтаборі 65 років тому (25 березня 1944 року), отця Омеляна Ковча спалили разом з іншими в’язнями. Блаженний називав це місце «другим небом», де б він хотів перебувати.
У вітальному слові президента Польщі Лєха Качинського зазначається, що «вшанування отця О. Ковча говорить про перемогу добра над злом, любові над ненавистю». На думку глави Польської держави, ця подія є свідченням духовної спільності та близькості між конфесіями та народами. |
«Зворушливим є те, що сьогодні, під час спільної молитви, представники багатьох народів світу віддають шану цій особистості», – зазначається в посланні президента РП. У листі до учасників заходу він порівняв постать о. Омеляна Ковча з такими сподвижниками як Едіта Штайн і Максиміліан Кольбе.
Участь у заході взяв і віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник. «Сьогодні ми стоїмо на клаптику польської землі, де понад 60 років тому було пекло, створене фашистськими нелюдами. Майданек – наш вічний біль, він ще довго житиме в серцях нинішніх і прийдешніх поколінь», – зауважив він у своєму виступі. Урядовець констатував, що життя отця О. Ковча – це шлях істинного праведника світу, який був українцем, але міг розуміти і любити інших. «Сьогодні світ знає про Шиндлера, але, на жаль, не знає про українця Омеляна Ковча. Він прийняв тут мученицьку смерть, рятуючи людей іншого народу, іншої віри. Переконаний: кожен із нас докладе всіх зусиль до того, аби отця Омеляна Ковча було визнано «Праведником народів світу», – зауважив український віце-прем’єр. До речі, батько Івана Васюника був онуком Софії Васюник (з дому – Ковч), рідної сестри Григорія Ковча – батька Омеляна Ковча.
Розпочались урочистості спільною екуменічною молитвою за загиблих у концтаборі Майданек, яку провадили кир Іван Мартиняк, митрополит Перемишльсько-Варшавський та митрополит Люблінський Юзеф Жицінський за участю єрархів з України та Польщі. Після молитви відбулося зачитання Декрету проголошення блаженного священомученика Омеляна Ковча Покровителем душпастирів Української Греко-Католицької Церкви і передання праху з Майданеку представникам 15 єпархій і екзархатів в Україні, Білорусі та Польщі.
Ключовим моментом урочистостей стало відкриття обеліска, яке спільно здійснили віце-прем'єр-міністр України Іван Васюник та віце-міністр культури і національної спадщини Польщі Пьотр Жуховскі. Після офіційних привітань і церемонії покладання квітів учасники та почесні гості мали можливість пройти слідами пароха Майданека, як називали його співв'язні та дослідники.
Зауважимо, що № 2399, так безособово називали полонених концтабору, о. Ковча, 1999 р. визнано «Праведником України», 2001-го – новомучеником. Цей рік став наступним етапом визнання Блаженного – о. Омеляна Ковча визначено Покровителем усіх душпастирів УГКЦ. Адже його життя, діяльність, праця та останні, напевно, слова – це приклад для наслідування: «Дякую Богові за його ласкавість для мене.
Крім Неба, це єдине місце, в якому бажав би я бути. Ми тут усі рівні – поляки, жиди, росіяни чи естонці... Зараз я тут єдиний священик. Не уявляю собі, що вони зробили б без мене. Тут я бачу Бога – Бога, який є однаковий для нас, без огляду на наші релігійні різниці. Може наші Церкви різняться між собою, але в усіх них царює той же Всемогутній Бог. Коли я відправляю Літурґію, всі вони моляться. Моляться різними мовами – але чи Бог не розуміє всіх мов? Умирають по-різному, і я помагаю їм пройти цей міст. Чи це не благословення? Чи це не найбільший вінець, який міг мені вложити на голову мій Господь? Так! Кожного дня тисячі разів дякую Богові, що він послав мене сюди. Не просив би Його про більше».
За повідомленнями інформаційних аґенцій
Фото з сайту http://www.newswe.com
|