ПОЛОНІЯ ЖИТОМИРЩИНИ

Катерина МОРО

Польська національна меншина в Україні, синонімом якої є термін «Українська полонія» – це частина польської нації, яка сформувалася в процесі тривалого проживання на українських землях, є одним із компонентів етнонаціональної структури України, зберігає свої національні та етнокультурні особливості, підтримує форми організованої спільноти і зв’язки з історичною батьківщиною, прагне зберегти етнічну і духовну самобутність.

Поляки в Україні мають дві впливові організації – Спілку поляків України та Федерацію польських організацій в Україні. Однією з найактивніших польських громад є Житомирська. На Житомирщині проживає 49 тисяч осіб (3,5% населення області), що вважають себе поляками. Це найчисельніша польська громада в Україні, що робить закономірною увагу до неї.

Польське життя реґіону презентує нформаційно-аналітичне видання «Полонія Житомирщини» (редактор-упорядник, він же один з авторів Сергій Рудницький, автори Юлія Новіцька, Ірина Першко, Ірина Сипченко). Видання підготовлено за сприяння Держкомнацрелігій Житомирським державним університетом ім. Івана Франка і Польським науковим товариством у Житомирі.
Можна без перебільшення сказати, що презентоване видання є енциклопедією полонії Житомирщини, або каталогом про громадські організації в кожному з районів та м. Житомира, художні колективи, навчальні заклади з викладанням польської мови, а також курси, польські видання, бібліотеки і музеї, радіо, телебачення, олімпіади, конкурси, фестивалі і конференції.

Окремий розділ присвячено костьолу – римокатолицькій церкві, єдиному місцю у суспільному просторі, де за радянських часів функціонувала польська мова і де було багато зроблено для підтримки і розвитку культури польської громади.

«Форум націй» свого часу двічі публікував звернення Інституту політології і етнонаціональних досліджень НАНУ про створення зведеного архіву громадських організацій національних меншин України. Тоді на звернення етнополітологів не відгукнулося жодне товариство. Ніхто не взяв на себе труд з упорядкування літописів діяльності громадських організацій, що за вже майже двадцять років переживали різні періоди активності. До того ж у товариствах змінювався склад членів, переобиралися керівники, іноді залишаючи у себе не лише печатки організацій, а й архіви, не завжди фіксувалися події, дещо за плином часу складно відновити у пам’яті, в цьому випадку основним джерелом упорядника ставали спогади.

І ось тепер, тримаючи в руках «Полонію Житомирщини», розумієш, який труд стоїть за цим виданням. Вироблення схеми подання матеріалу, збирання відомостей шляхом опитування, вибірка матеріалів з преси та Інтернету, перевірка інформації, класифікація, опрацювання. Той, хто має причетність до створення бодай невеличкого інформаційного видання, високо оцінить подвижницьку працю, професійний підхід, якість, точність, інформаційну повноту, достовірність поданих матеріалів. Про кожен осередок польського життя читач отримає максимально можливу інформацію, включно з даними про керівника, адресу, телефони, електронну пошту або веб-сторінки.

Проте недарма видання характеризується авторами як довідково-аналітичне. Використавши велику кількість джерел, що їх вперше запроваджено до наукового обігу, вони не просто описують, а досліджують напрями діяльності, відтворюючи життя польської громади у всьому різноманітті, розповідаючи про задоволення культурних, духовних й інтелектуальних потреб. Як слушно зауважив рецензент видання професор В. Муляр, «авторський колектив одним з перших (таки перший! – К.М.) в Україні здійснив важливу роботу щодо систематизації широкої джерельної бази з різноманітних аспектів функціонування полонії Житомирщини, що безумовно є значним внеском у дослідження актуальних проблем становлення і розвитку громадянського суспільства у країні, оскільки громадські організації виступають його інституційною складовою».

«Форум» вітає колектив з виданням і сподівається, що досвід авторського колективу й інтерес до його роботи спонукає інші національні громади нарешті розпочати роботу з упорядкування джерел про діяльність своїх організацій.

До головної сторінки
Контакт

Copyright Форум Націй © 2004-2009
Дизайн та підтримка- О. З.