ФОЛЬКЛОРНЕ СВЯТО НА БЕРЕЗІ СНОВУ

Марія ІСАЧЕНКО

Уперше в місті Щорс та селі Займище, що на Чернігівщині, відбувся обласний фольклорний фестиваль імені Василя Полевика – відомого далеко за межами області фольклориста, лауреата обласних премій ім. Г.Верьовки, Б.Грінченка, премії Фонду культури, заслуженого працівника культури України.

Уродженець Займища Василь Полевик присвятив українській пісні майже все своє життя. Він записав близько чотирьох з половиною тисяч народних пісень і обробив значну частину з них, збагативши звучання. Під його опікою на Чернігівщині діяли близько 500 співочих колективів. Більшість із них збереглися до сьогодні.

До останнього дня (помер у 1999 р.) не поривав зв’зків з рідним селом, де створив фольклорний колектив «Спадщина».

До речі, народні пісні В. Полевик почав записувати ще під час навчання у Гомельському музичному училищі – на початку 50-х років минулого століття. Тому до репертуару колективів, з якими працював, він постійно включав білоруські пісні.

Фольклорні експедиції подвижник найперше здійснив у своєму (Щорському) районі, а далі обійшов і об’їхав практично всю область – з понад 1,5 тисячі населених пунктів побував щонайменше у тисячі.

З виданого ним вирізняється збірка народних пісень у різних мелодійних варіантах на слова Тараса Шевченка.
Тож природно, що метою фестивалю імені Василя Полевика було відродження та збереження пісенної й музичної спадщини Чернігівщини. Двадцять автентичних, фольклорно-обрядових колективів, ансамблів народної пісні з усієї області представили на фестивалі свої творчі доробки – від композицій народних пісень до складних постановок – обрядів «Входини», «Весілля», «Обжинки» тощо.

Останній був показаний з винятковою автентичністю – все було реальним до найменших дрібниць: учасниці з’явилися на сцені босоніж, з граблями, ціпами, вузликами з обідом. Співали, ніби ідучи стернею. Після роботи сіли перекусити. Дістали справжні пиріжки, пляшки з молоком. Далі винесли сніп і почали молотити.

У програму фестивалю органічно вписався виступ заслуженого артиста Росії Миколи Шубіна – уродженця Займища і близького друга Василя Полевика.
Цікавою і різноплановою була виставка образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, яка розмістилася просто неба на березі Снову у Займищі, де відбувся заключний гала-концерт.

Організатори (обласна та районна держадміністрації, обласний навчально-методичний центр культури та мистецтв, Займищанська сільська рада) планують надалі проводити фестиваль щорічно – на свято Трійці. Основним його завданням залишатиметься популяризація народної пісні, практичне знайомство з джерелами автентичного фольклору, широке залучення населення, особливо молоді, до участі в народній творчості.

До головної сторінки
Контакт

Copyright Форум Націй © 2004-2009
Дизайн та підтримка- О. З.