УРУМСЬКОМУ АНСАМБЛЮ
«БІР ТАЙФА» – 10 РОКІВ!
БАРЙАМ ОЛСУН! – ЗІ СВЯТОМ!

Олександр РИБАЛКО,
культуролог

9 жовтня 2009 року в селищі Старий Крим, що у місті Маріуполь Донецької області, відбувся творчий вечір народного фольклорного урумського ансамблю «Бір тайфа», присвячений 10-річчю його заснування.
Водночас Аполлінарія Налча, або тьотя Поля, як її ласкаво називають сусіди та знайомі, оголосила, що це її прощальний виступ на сцені.

«Форум націй» вже неодноразово писав про урумів і приазовських греків в цілому. Проте нагадаємо ще раз: приазовські греки сформувалися як особлива етнічна група на Кримському півострові, понад двісті років тому переселилися до Приазов’я, де й мешкають донині на півдні Донецької області.

Поділяються на дві мовні групи – румеїв (еллінофонів) та урумів (тюркофонів). Отже, далі йтиметься про колектив, який співає саме урумською мовою.

1999 року в селищі Старий Крим на Донеччині, яке заснували уруми – вихідці зі Старого Криму, що на півострові Крим, було створено фольклорний гурт із числа місцевих мешканців, покликаний зберегти і передати нащадкам пісні рідною мовою, яка, до речі, так офіційно і не викладається в Україні.
Ансамбль«Бір тайфа» на фестивалі у Шешорах. 2005 р.

Колектив очолила Олена Георгіївна Акритова, а назвали його дуже затишно – «Бір тайфа», що в перекладі з урумської означає «одна сім’я». Від самого заснування до гурту приєдналася його найстарша учасниця – Аполлінарія Налча, яка народилася 1926 року. Вона тримає в пам’яті чимало казок і пісень, почутих від батьків. Коли вона а cappella співає старовинних пісень, привезених з Криму, то на очі навертаються сльози.

Особливо закарбувався у моїй пам’яті один з її виступів. 2005 році в карпатському селі Шешори на фестивалі етнічної музики та лендарту на сцену вийшов ансамбль «Бір тайфа», який розпочав свій виступ піснею «Хара дениз» («Чорне море») у сольному виконанні тьоті Полі. Уявіть собі: навколо сині карпатські гори, на сцені тендітна жіночка, з вуст якої лунає протяжлива пісня про далеку батьківщину предків – Крим.

Здається, коли вона її співає, то вкладає в неї всю свою тугу, біль, спогади, але водночас і свою міць. «Хара дениз бунгур-дей, есті дердимі енелєй» («Чорне море шумить, старі рани мої нагадує») – розливалося відлунням понад горами.

Учасники ансамблю сумлінно відвідують всі репетиції за будь-якої погоди, працюють над змістом виступів. Одна з учасниць колективу, Олена Бояджи, яка народилася 1937 року, має талант віршування, при чому як російською, так і урумською мовою.

Великою мірою саме її стараннями репертуар колективу поповнюється новими творами чи то в її обробці, чи то перекладеними нею. Олена Бояджи переклала урумською слова пісні «Старий Крим», що її написали О. Ноздрін (слова) та А. Харасахал (музика).

Аполлінарія Налча на ювілейному концерті Бір тайфи». 2009 р.

Завзяття гурту помітили не лише односельці – 2002 року йому присвоєно звання «народного». 2005 року видано компакт-диск ансамблю під назвою «Джаним». Колектив виступає перед гостями в рідному селищі, на всеукраїнських фестивалях грецької культури «Мега юрти», інших заходах.

І ось 9 жовтня 2009 року відбувся творчий вечір з нагоди 10-річчя створення гурту «Бір тайфа». Говорили теплі слова, ювілярів вітали гості, музичні колективи з інших місць. Аполлінарія Налча, наша тьотя Поля, виступила зі своїм прощальним словом, сказавши: «Я з піснею народилася, я з піснею і помру». Сумно, хіба щось тут вдієш. Час забирає своє. Але тішить те, що попри всі скептичні прогнози, до народної творчості мовою дідів-прадідів все ж таки долучається молодь. На сцену виходили молоді старокримські гурти «Тан йилдиз» («Ранкова зірка»), «Айахташ» («Друг») та «Гюзель хизлар» («Гарні дівчата»). Урумською співала дванадцятирічна Поліна Харасахал. Наймолодшим виконавцям виповнилося лише по 6 років: Олександр Ковальов та Вікторія Круглова виконали жартівливу пісню «Вай, хизим, хизим!» («Ой, дівчино, дівчино!»). Віримо, що урумське слово житиме, урумська пісня лунатиме!

Ми від щирого серця вітаємо народний фольклорний урумський ансамбль «Бір тайфа» з 10-річним ювілеєм! Зичимо всім його учасникам натхнення і вдячних глядачів! Дякуємо також всім добрим людям, хто підтримує та допомагає цим невтомним берегиням рідного слова! Особливу подяку складаємо нашій тьоті Полі, бажаємо їй довго жити при здоров’ї та сподіваємося ще почути від неї пісню про те, як шумить Чорне море!

Алла рази олсун! Урумлар олсун!

До головної сторінки
Контакт

Copyright Форум Націй © 2004-2009
Дизайн та підтримка- О. З.