НОСІЇВ МОВИ БО БІЛЬШЕ НЕ ЛИШИЛОСЯ

В Індії померла жінка, яка була останнім носієм мови бо, що з’явилася близько 70 тис. років тому.
85-річна Боа Ср, яка жила на Андаманських островах в Індійському океані, останні 40 років залишалася єдиним носієм бо, яку вважають однією з найдавніших мов у світі. Вона була дуже самотньою. Аби спілкуватися з оточуючими, вивчила андаманську версію хінді.


За словами професора-лінгвіста Анвіти Абби, із зникненням мови бо Індія втрачає значну частину культурної спадщини. Смерть Боа професорка порівняла з втратою частини головоломки, яку багато років намагалися розгадати дослідники давніх мов.


Колеґу підтримує й глава компанії Survival International Стівен Коррі, який намагається привернути увагу світової громадськості до народностей і культур, що зникають. «Зникнення мови бо – це не просто пам’ять, це втрата унікальної частини людського співтовариства», – сказав Коррі.


Андаманські острови називають мрією антрополога і місцем, де на одній географічній території можна знайти багато мов. Щоправда, більшість із них знаходиться на межі зникнення. За останні три місяці на островах померли останні носії двох мов. Це викликає тривогу лінгвістів, які нагадують, що перші мешканці Андаманських островів були серед наших найдавніших предків.


bbc.co.uk

До головної сторінки
Контакт

Copyright Форум Націй © 2004-2010
Дизайн та підтримка- О. З.