ІМЕНІ НАТАНА РАХЛІНА
Оксана БАРАБАН
У нинішньому червні виповниться 13 років, відколи Щорська дитяча музична школа носить ім’я видатного диригента минулого століття Натана Рахліна. Воно настільки відоме, що навіть не віриться, що Рахлін народився у маленькому провінційному містечку. Проте старожили пам’ятають, де жили Рахліни (на вулиці Горького досі зберігся будинок їхніх родичів).
Дідусь Натана був ковалем, мав десятеро дітей. А батько навчався у Варшавському філармонійному училищі військових капельмейстерів. Повернувшись після навчання до Сновська (колишня назва Щорса), організував маленький самодіяльний оркестр: флейта, кларнет, труба, тромбон, ударні, пара скрипок, контрабас.
Давно вже нема пожежного депо, у приміщенні якого (іншого не було) грав цей оркестр, а згадки про концерти передаються із покоління в покоління щорсівчан.
 |
«Маючи гарний слух і пам’ять, я швидко сам навчився так-сяк грати на скрипці (у 3,5 роки), підбираючи почуті пісні і танці або копіюючи скрипалів, що випадково приїжджали до нас. У шість років мене у нашому містечку називали вундеркіндом. Мені було усього сім років, коли я наважився виступити з концертом Мендельсона, граючи його… на слух», – це вже зі спогадів самого Натана Рахліна.
Коли хлопчику виповнилося 9 років, батько віддав його вчитися до Чернігова – до музичного училища при місцевому відділенні російського музичного товариства. Потім батька мобілізували в діючу армію: йшла Перша світова війна. Натан – старший у родині, де було п’ятеро дітей, повертається до Сновська. Працює скрипалем у кінотеатрі, згодом – керівником весільного оркестру, що його створив колись батько. |
Але справжня музична кар’єра Рахліна починається в… бригаді Котовського, де він був сурмачем. Основні її етапи: духовий оркестр Вищої військової школи в Києві, консерваторія, музично-драматичний інститут ім. Лисенка. Далі він – диригент оркестру Харківського радіо, Донецького радіокомітету. Майже чверть століття (за винятком лише років Другої світової війни, коли керував Державним симфонічним оркестром СРСР) був головним диригентом Державного симфонічного оркестру України. З 1966-го і до кінця своїх днів (помер 1979 р.) Натан Рахлін був художнім керівником і головним диригентом Державного симфонічного оркестру Татарської АРСР.
Разом із тим знаний музикант не поривав зв’язків зі своєю малою батьківщиною. Тривалий час листувався з учителькою міської школи № 1 Марією Буденець. На одній з надісланих їй фотографій – напис: «Дорогим моїм землякам-щорсівчанам. Професор Н. Рахлін».
1986 року (рік 80-річного ювілею диригента) до Щорса приїздив Державний симфонічний оркестр Татарської АРСР.
Завдяки старанням Марка Шпекторова, котрий на той час очолював єврейську громаду в Щорсі, та тодішнього директора Щорської музичної школи Степана Пушкаря, які зуміли «достукатись до високих кабінетів», постановою Кабінету Міністрів України від 28 червня 1997 р. школі було присвоєно ім’я знаменитого земляка. |
 |
При житті до школи приїздила кілька разів дочка Натана Рахліна Леонора – відомий києвознавець. На святкові заходи з нагоди 100-річного ювілею батька вона приїхала разом з сином – Ігорем Лисенком. Тоді обоє зізналися, що не успадкували музичного таланту. Леонора довгий час працювала екскурсоводом у Києві, Ігор – скульптор. Він відвідував Щорс і після того, як не стало матері. Не так давно побував тут разом з дружиною. В музичній школі подружжя відвідало невеличкий музей Натана Рахліна, якому Ігор Лисенко подарував барельєф свого знаменитого діда.
Фото автора та з архіву
шкільного музею Н. Рахліна
|