МЕДЖЛІС ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ СПІВПРАЦЮВАТИ З ЯНУКОВИЧЕМ НА ЙОГО УМОВАХ

Раду представників кримськотатарського народу при президентові України було створено указом другого глави держави Леоніда Кучми 18 травня 1999 р. До останнього часу вона складалася винятково з членів Меджлісу – представницького органу кримських татар. Незмінним її главою був народний депутат України Мустафа Джемілєв.

3 серпня в Криму Віктор Янукович зустрівся з представниками кримськотатарського народу. Меджліс проіґнорував цю нараду.

Як пояснили в заяві прес-служби Меджлісу, зустріч лідерів кримських татар з Віктором Януковичем планувалася давно, проте напередодні її було вчинено дії, що йдуть урозріз із раніше ухваленими домовленостями. «Так, замість засідання Ради представників кримськотатарського народу за участю президента України було запропоновано «зустріч із представниками кримськотатарського населення». Коли лідери Меджлісу дізналися, що на зустріч із президентом окрім них запрошено й представників «відомих своєю скандальністю громадсько-політичних утворень», вони відмовилися взяти участь у зустрічі.

Янукович назвав таку позицію безперспективною. 27 серпня указом про «питання Ради представників кримськотатарського народу» він скоротив її персональний склад з 33 до 19 членів, з яких 11 не є представниками Меджлісу кримськотатарського народу. Зокрема, до оновленого складу Ради увійшли активісти партії «Міллі Фірка» Васві Абдураїмов, Ільмі Ідрісов і Сервер Ізедінов, екс-віце-прем’єр Криму, а нині пенсіонер, член КПУ Лентун Безазієв, представник партії мусульман Криму Садик Берберів, головний редактор кримськотатарської газети «Голос Криму» Ельдар Сєїтбекіров. Крім того, своїм указом Янукович вніс зміни до Положення про Раду представників кримськотатарського народу від 7 квітня 2000 р. (зі змінами, внесеними президентським указом від 21 вересня 2006 року), запропонувавши затвердження персонального складу Ради проводити не за поданням глави Ради, а за поданням особисто президента України.

У суботу, 28 серпня, в Сімферополі було проведено Курултай – національний з’їзд кримських татар, делегати якого звернулися до Януковича з проханням повернуться до раніше існуючого принципу формування Ради представників кримськотатарського народу. Відповідна постанова була прийнята у неділю на третій сесії Курултаю кримськотатарського народу, повідомив «Інтерфакс-Україна».

Делегати вважають, що «рада втрачає повноваження представляти кримськотатарський народ, а його члени, які призначаються згори, можуть представляти в раді лише особисті підходи та особисті позиції при обговоренні та прийнятті рішень, пов’язаних з поверненням, облаштуванням і відновленням прав кримськотатарського народу».

Також у постанові зазначається, що запропонований в указі Януковича принцип організації діяльності ради не відповідає статті 18 Декларації ООН про права корінних народів.
Цей принцип вказує на те, що «корінні народи мають право на участь у прийнятті рішень з питань, які зачіпають їхні права, через представників, які обираються ними за своїми власними процедурами, а також на збереження і розвиток своїх власних директивних установ».

Поки український лідер не зробить цього, члени Меджлісу не мають наміру брати участь у роботі органу, повідомив журналістів за підсумками Курултаю глава Меджлісу Мустафа Джемілєв.

«Люди призначаються в цей орган, вони вже не мають права говорити що-небудь від імені кримськотатарського народу. В рішенні є заклик до президента переглянути [принцип] із врахуванням вимог як Конституції, так і міжнародно-правових норм, зокрема декларації ООН з прав корінних народів, де чітко вказується, що влада повинна взаємодіяти з корінними народами тільки за допомогою законно обраних ними представницьких органів», – сказав лідер Меджлісу. Разом із тим, зазначив він, Курултай, складаючи документ, намагався «уникнути конфронтаційного тону».

«Дуже багато делегатів говорили: треба твердо вказати, що ми в такій раді брати участі не будемо, але потім було дано роз’яснення – з самого тексту [ухвали з`їзду] витікає, що Меджліс кримськотатарського народу в такій раді брати участі не буде», – сказав М. Джемілєв. – Це рішення національного з’їзду ніхто не може змінити».

За його словами, члени Меджлісу і делегати Курултаю – 9 з 19-ти членів ради представників кримськотатарського народу – не підуть на засідання, яке в найближчі два тижні за дорученням В. Януковича має скликати голова кримського уряду Василь Джарти.
Лідер Меджлісу нагадав, що «рада створювалася для того, щоб ввести в правове поле представницький орган, який обирається самим народом». «Але той порядок, який запроваджується указом нового президента, вже не може розглядатися як представницький орган, тому що до цього органу призначаються, і вони [його члени] вже не можуть, не мають права говорити що-небудь від імені кримськотатарського народу», – пояснив Джемілєв.

«Дуже хотілося сподіватися, що у президента налагодяться конструктивні взаємини з представницьким органом народу, оскільки конфронтація не в інтересах ні нашого народу, ні держави. Проте поки що підстав для таких очікувань немає», – узагальнив лідер кримських татар.

Крім того, він повідомив, що делегати Курултаю визначили список кандидатів у депутати кримського парламенту, який буде запропоновано затвердити кримській організації Народного Руху України, з якою Курултай і Меджліс традиційно бере участь у виборах.

Зокрема, зазначив Джемілєв, делегати Курултаю провели рейтинґове голосування і визначили список з 15 осіб, які будуть запропоновані для включення до списку кримської організації НРУ для виборів до парламенту автономії. Цей список очолить перший заступник голови Меджлісу кримських татар, президент Всесвітнього конґресу кримських татар Рефат Чубаров. У відповідності з домовленостями другим номером у списку, що буде запропонований для голосування, йде голова кримської крайової організації НРУ Леонід Пілунський.

Лідер Меджлісу із жалем зауважив, що нинішній закон про вибори значно обмежує можливості кримських татар обирати своїх представників до вищого представницького органу автономії. «Ми, очевидно, отримаємо майже в два рази менше, ніж раніше», – зауважив він. (У нинішньому складі кримського парламенту фракція Курултай-Рух складається з восьми депутатів.)

М. Джемилєв також повідомив, що депутати Курултаю обговорили й прийняли принципове рішення про проведення міжнародного форуму з питань відновлення прав кримськотатарського народу на своїй батьківщині, забезпечення його безпеки і ґарантій розвитку в Україні. Однак, за його словами, поки не визначено дати проведення такого форуму, оскільки слід провести велику підготовчу роботу. «Очевидно, його буде проведено під егідою якоїсь міжнародної організації, можливо ОБСЄ чи якоїсь з структур ООН – спочатку нам слід домовитися», – сказав голова Меджлісу.

Від редакції: Ми виклали ситуацію за повідомленнями інформаційних аґенцій, проте вже у наступному номері «Форуму» з аналізом ситуації мають виступити експерти з різних аспектів кримськотатарського питання.

Зі свого боку звернемо увагу читачів на те, що проросійські сили в Криму ніколи не висловлювали дружніх почуттів до Меджлісу кримськотатарського народу і кримських татар, що об’єднуються навколо нього, демонструючи згуртовану силу. Відтак спроби розколу кримських татар не є новиною. Зрозуміло, що на очікуваних місцевих виборах і нинішня влада і проросійські сили витрачатимуть значні кошти, використовуючи людей, що вийшли з лав кримськотатарського народу з метою отримати місця у списках різних партій. Зрозуміло, що і два опозиційні Меджлісу передвиборчі проекти – «Миллі Фірка» й «Третя сила» – можуть фінансуватися з кіл, близьких до Партії реґіонів, для того аби послабити вплив на кримськотатарську громаду. Проте для того, аби похитнути позиції Меджлісу, тим, хто плекає такі плани, доведеться докладати дуже серйозних зусиль.

Фото Ділявера Мемеджанова / qha.com.ua

До головної сторінки
Контакт

Copyright Форум Націй © 2004-2010
Дизайн та підтримка- О. З.