ВРУЧЕННЯ ВІДЗНАК ІМЕНІ ОМЕЛЯНА КОВЧА

23 червня у Києві Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) вручив відзнаки імені блаженного священномученика Омеляна Ковча.

Відзнаки блаженного священномученика Омеляна Ковча вручають щорічно за значний внесок у справі екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, соціально-харитативної та благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності й гуманізму.

Цього року відзнаками було нагороджено українського поета і перекладача Мойсея Фішбейна; керівника Міжнародної лікувально-виробничої майстерні при міжрайонному Радянському психоневрологічному диспансері у Києві Ніну Горностай, яка вже понад 36 років опікується психічно та неврологічно хворими людьми; заступника міністра внутрішніх справ та адміністрації Польщі Томаша Семоняка, який докладає багато зусиль до розвитку добросусідських відносин між поляками та українцями (він також долучився до вирішення питання передачі Народного дому у Перемишлі українській громаді), а також Український католицький університет, який успадкував і продовжує наукову діяльність Греко-католицької богословської академії, що її створив у 1928–1929 рр. у Львові Митрополит Андрей (Шептицький), і дотримується високих міжнародних стандартів у питаннях культури відкритості й толерантності, вихованні душпастирів. Нагороду прийняв ректор УКУ отець Борис Гудзяк.

Глава УГКЦ зазначив, що сьогоднішні лауреати є тими людьми, які у своїй місії будують нове майбутнє. «І той дух, який спонукав до дії Омеляна Ковча, спонукає до дії і нас будувати нове майбутнє», ? наголосив Блаженніший Святослав.

Кожен із нагороджених висловив свої рефлексії з приводу високої нагороди. Мойсей Фішбейн, зокрема, сказав: «Моїх братів і сестер нацистські нелюди вбивали тільки за те, що вони народилися євреями. Рятуючи моїх братів і сестер, рятуючи євреїв, отець Омелян Ковч прийняв муки й віддав власне життя. Він має бути згадуваний у єврейських молитвах. Єгі зіхро барух. Хай буде благословенна його пам’ять.
Я схиляю голову перед тими праведниками, перед тими українцями, які, ризикуючи власним життям, рятували моїх братів і сестер – рятували євреїв.

Я схиляю голову перед пам’яттю великого українця – митрополита Андрея Шептицького, який переховував у себе євреїв. Я схиляю голову перед пам’яттю українських греко-католицьких черниць, які переховували єврейських дітей.
Я схиляю голову перед сотнями українських родин, які рятували єврейські душі. Вони мають бути згадувані у єврейських молитвах».

Отець Борис Гудзяк від імені УКУ подякував за таку відзнаку і зауважив, що слід брати приклад з отця Омеляна – робити добро і не чекати, чи хтось колись скаже про це.

Томаш Семоняк сказав, що він має за честь приймати цю відзнаку з таких «шановних рук». Він зазначив, що особливо останнім часом дуже багато читав про блаженного Омеляна і дізнався, що він вище ставив дії, а не слова. Причому дії у дуже складний час, коли вони мали величезне значення.

Надзвичайний і Повноважний посол Польщі в Україні Генрик Літвін, який також був на врученні, виголосив свою промову чистою українською мовою, чим здивував присутніх. Він сказав: «Отець Омелян Ковч був одним із героїв Другої світової війни, життя яких є зразком не тільки для співвітчизників, але й для всіх народів світу. Ми – поляки – з великою шаною ставимося до його пам’яті. Для мене особисто має значення те, що місцем смерті отця Омеляна був концтабір «Майданек», де також загинув мій дідусь. Для нас, представників сімей жертв Майданека, отець Омелян є просто блаженним з Майданека. Тому для поляків є велика честь, що одним з нагороджених цією відзнакою є наш громадянин, навіть більше, представник нашого уряду».

Влас. інформ.
Фото надано сайтом djc.com.ua

До головної сторінки
Контакт

Copyright Форум Націй © 2004-2011
Дизайн та підтримка- О. З.