У КИШИНЕВІ ВІДБУЛОСЯ СВЯТО МОВ

18 березня кишинівський Клуб толерантності провів щорічний фестиваль мов. Не один десяток учасників і гостей зібрався в актовій залі Єврейського культурного центру «Кедем».
Як відомо, не буває мов головних і другорядних – кожна – унікальна, адже сприяє кращому розумінню культури народів. Іноземні мови допомагають нам будувати кар’єру, подорожувати, знайомитися з культурним багатством світу. Знання ж рідної мови дозволяє краще зрозуміти свій народ, його культуру і менталітет.

Особливе значення має вивчення мов у багатонаціональній країні, якою є Молдова. Для її громадян знання рідної й іншої мови – означає прагнення до порозуміння і взаємоповаги. Тому одним із найважливіших завдань фестивалю мов є спонукання до вивчення іноземних та рідних мов, визначення рівня міжкультурних контактів та їх зміцнення.

У проведенні Фестивалю велику організаційну і фінансову підтримку надали Єврейський культурний центр «Кедем», Євроазіатський єврейський конгрес, волонтери з Київського клубу толерантності і Корпусу миру.
На урочистому відкритті з привітаннями виступили заступник директора Єврейського культурного центру Михайло Фінкель, посол Литви в Молдові Віолетта Мотулайте, керівник представництва Росспівробітництва в Республіці Молдова Валентин Рибицький. Почесними гостями фестивалю стали представники посольства Франції та Німеччини.

Волонтери Корпусу миру, волонтери з України, представники посольств, Центру російської науки і культури, викладачі Державного молдавського університету провели заняття з усіма гостями та запрошеними французькою, івритом, польською, японською, болгарською – разом вісімнадцятьма мовами. Серед тих, що стали в цей день на якийсь час вчителями, були як носії мови, для яких вона є рідною, так і ті, хто присвятив вивченню мов своє професійне життя.

Кожен учасник фестивалю міг відвідати заняття з будь-якої мови, що становила його інтерес, але визначитися було вкрай складно, оскільки презентацій організували чимало.
Сорокахвилинні уроки були орієнтовані на отримання загального уявлення та базових відомостей про кожну мову. Слухачів цікавило, у який спосіб можна швидко опанувати іноземну мову, як мова пов’язана з особливостями національного сприйняття світу, вони ставили численні запитання і вчилися співати досі незнайомими для них мовами. А мов презентували багато – японську, італійську, англійську, російську, французьку, шведську, українську тощо.

Під час неформального спілкування учасники мали можливість дізнатися, як купити морозиво або замовити таксі болгарською, привітатися по-гагаузьки, розпитати про відомих людей Польщі, познайомитися з діалектами мови ромів. Крім того учасники отримали ще одну можливість переконатися в тому, що стереотипи або некоректні відомості про людей інших національностей лише спотворюють правдиву багатоманітну картину світу.

На закритті фестивалю спілкування відбувалося під національну музику. І складнощі перекладу вже не заважали, оскільки в цей вечір молоді люди зрозуміли, що попри те що всі ми різні, ми єдині у бажанні відкривати світ й інші культури через діалог.

Інформація Кишинівського клубу толерантності

До головної сторінки
Контакт

Copyright Форум Націй © 2004-2012
Дизайн та підтримка- О. З.